Άσθμα και Pilates

Ο Γιόζεφ Πιλάτες ήταν ένα παιδί με πολλά προβλήματα υγείας, έπασχε από ραχίτιδα και άσθμα, το έργο της ζωής του ήταν να βελτιώσει την υγεία του μέσω της άσκησης.

Η αναπνοή, η απολύτως απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού μας είναι μία παθητική διαδικασία που γίνεται υποσυνείδητα για τους περισσότερους ανθρώπους.

Για ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων παγκοσμίως που πάσχουν από άσθμα η αναγκαία διαδικασία της αναπνοής γίνεται πολύ δυσκολότερα. Το άσθμα είναι ένα χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που προκαλεί φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών οδών. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, έντονος βήχας, συριγμός της αναπνοής και βάρος στο στήθος.

Οι μελέτες έδειξαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα και γυμνάζονται παθαίνουν ελαφριές κρίσεις καθώς νοιώθουν να τους κόβεται η ανάσα και να έχουν ζαλάδες, σφίξιμο στο στήθος και βήχα. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση μας αναγκάζει να παίρνουμε βαθύτερες ανάσες από το στόμα για να γεμίζουν οι πνεύμονες με περισσότερο οξυγόνο. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να δίνει περισσότερο αέρα στους πνεύμονες αλλά είναι πιο κρύος και ξηρός, ενώ κατά την ανάσα από την μύτη ο αέρας φιλτράρεται και αυξάνει η υγρασία του.

Οι γιατροί πλέον συστήνουν στους ασθενείς με άσθμα την άσκηση με την μέθοδο Πιλάτες που μειώνει σαφώς τα συμπτώματα του άσθματος και βοηθάει στην αντιμετώπισή του.

Η άσκηση ‘Πιλάτες’ είναι μία εναλλακτική μέθοδος που με την συνειδητοποιημένη αναπνοή αναπνέουμε καλύτερα επειδή βελτιώνεται ο πνευμονικός όγκος καθώς δυναμώνουν οι μεσοπλεύριου μύες, οι μύες του κορμού, αυξάνεται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα ενώ ταυτόχρονα έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση και μεγαλύτερη αντοχή.

Η άσκηση με την μέθοδο Πιλάτες δεν είναι πλέον μία προαιρετική δραστηριότητα αλλά αποτελεί μέρος της θεραπείας και της αντιμετώπισης της νόσου του άσθματος βοηθώντας παράλληλα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε την μέθοδο αυτή έπασχε από άσθμα.

Πηγή : Alterlife Fitness Excellence