Πως μπορεί το Pilates να βελτιώσει την απόδοση στο τρέξιμο Μαραθωνίου;

Το Pilates βελτιώνει την ευλυγισία των μυών και αυξάνει την κινητικότητα των αρθρώσεων μέσω της χρήσης των μηχανημάτων της μεθόδου (Reformer, Cadillac, Wall unit, Wunda chair, Ladder barrel, Ped o petal, Springboard) και του κλασσικού ασκησιολόγιου όπως το δημιούργησε ο ίδιος ο Joseph Pilates . Κατά την διάρκεια εκτέλεσης μίας άσκησης συνυπάρχει η διάταση μέσα στην κίνηση, αυτό ονομάζεται δυναμική διάταση.

Οι περισσότεροι αθλητές σε όλα τα αθλήματα ενσωματώνουν δυναμικές διατάσεις στην προπόνησή τους. Οι δρομείς τις χρησιμοποιούν περισσότερο από τις παραδοσιακές στατικές διατάσεις που γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια.Τεντώνοντας τους μύες με ενεργό τρόπο, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για δυναμικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο.

Η βελτίωση της ευλυγισίας που μπορείτε να αποκτήσετε από το Pilates μπορεί να σας βοηθήσει τόσο να μεγιστοποιήσετε το μήκος του διασκελισμού όσο και στην προστασία από τραυματισμούς. Το Pilates είναι ένας από τους καλύτερους τύπους άσκησης για τη βελτίωση της στάσης του σώματος. Μέσα στην εκπαίδευση της μεθόδου του Pilates, διδάσκεστε ως βασική αρχή η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Η καλή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης βοηθάει στο τρέξιμο καθώς διατηρείτε ένα πιο ισορροπημένο στυλ τρεξίματος με σωστότερα μοιρασμένα φορτία επί των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης.

Μια θεμελιώδη αρχή της μεθόδου του Pilates είναι η ανάπτυξη της δύναμης του πυρήνα( powerhouse). Αυτό σημαίνει ότι οι εν τω βάθει σταθεροποιητές μύες του κορμού συνεργάζονται για να σταθεροποιήσουν και να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη. Η δύναμη του πυρήνα είναι το κλειδί για το καλό τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Όταν οι δρομείς κουράζονται, ο κορμός τους θα τείνει να περιστρέφεται υπερβολικά. Η περιστροφή του κορμού είναι σπατάλη ενέργειας. αναπτύσσοντας καλή δύναμη και σταθεροποίηση του πυρήνα μέσω του Pilates, ελαχιστοποιείται η πλευρική περιστροφή του κορμού κατά το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.