Στάση σώματος γιατί είναι τόσο σημαντική και πως αναγνωρίζουμε ποια είναι η σωστή στάση

Ανατομία σπονδυλικής στήλης

 

 • Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης περιγράφεται χωρίζοντας την σε τρεις βασικούς τομείς : την αυχενική μοίρα (αυχένα), την θωρακική μοίρα (θώρακα) και την οσφυϊκή μοίρα (οσφύ).
 • Στο τέλος της σπονδυλικής στήλης προς τα κάτω βρίσκεται ένα οστό , το ιερό ,το οποίο είναι μέρος της λεκάνης.
 • Κάθε μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από επιμέρους οστά , τους σπόνδυλους. Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν 7 αυχενικοί ,12 θωρακικοί και 5 οσφυϊκοί σπόνδυλοι

 

ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Σ.Σ

 • Η σπονδυλική στήλη έχει πολλές λειτουργίες, όπως τη στήριξη και την προστασία του νωτιαίου μυελού και των ριζών των νεύρων. Αποτελείται από μικρά οστά, τους σπονδύλους, οι οποίοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον σαν κύβοι, και από δίσκους που λειτουργούν ως αμορτισέρ και επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να κινείται.

 

 • Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο αυχένας στηρίζει το κεφάλι. Η θωρακική μοίρα προσφέρει σταθερότητα και υποστήριξη στην πλάτη, και η οσφυϊκή περιοχή σχετίζεται με το κάτω μέρος της πλάτης. Κάτω από την οσφυϊκή μοίρα είναι το ιερό οστούν, που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με το κάτω μισό του σώματος. Στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι ο κόκκυγας.

 

ΟΡΙΣΜΟΣ

 

 • Ως στάση ορίζουμε τη σχετική θέση των τμημάτων του σώματος(κορμός και άκρα) σε ηρεμία ή στη διάρκεια της κίνησης. Η ¨καλή¨ στάση υφίσταται όταν υπάρχει εξισορρόπηση του βάρους του σώματος γύρω από την περιοχή του κέντρου βάρους του και εξαρτάται τόσο από το σχήμα της σπονδυλικής στήλης όσο και από την ισορροπία των μυών της ράχης και των ακρών. Η ¨κακή¨ στάση του σώματος από την άλλη, είναι αποτέλεσμα της

λανθασμένης συνήθειας πολλών ανθρώπων που για παράδειγμα, βυθίζονται στην καρέκλα τους όταν εργάζονται ή στέκονται με κυρτωμένους ώμους και ράχη

 

ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

 

 • Σωστή στάση σημαίνει οι αρθρώσεις να συγκρατούνται σε τέτοια θέση ώστε η επιβάρυνση που δέχονται να είναι ελάχιστη. Αντίθετα η λανθασμένη στάση προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού, όχι μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή αλλά ακόμα σε άλλες λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω από αυτήν Το σώμα μας χαρακτηρίζεται από μία “αρμονία” κινήσεων.H μεγαλύτερη πρόκληση που είναι η υγεία, επιτυγχάνεται όταν όλα τα τμήματα του σώματος, είναι ελεύθερα να κινούνται σε αρμονική σχέση το ένα με το άλλο. Ο περιορισμός αυτής της συνεχούς εναλλαγής της κίνησης είναι υπεύθυνος για πολλές παθολογικές καταστάσεις.

 

 • Η στάση του σώματος αρχικά επηρεάζεται από την δύναμη της βαρύτητας. Στη συνέχεια η ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων προκαλεί σημαντική επιβάρυνση, που συχνά επιδεινώνεται από τις λανθασμένες θέσεις του σώματος, το αδύνατο μυϊκό σύστημα και τραυματισμούς. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι φθορά στους μύες και τους συνδέσμους που συγκρατούν τον σκελετό. Πέρα από τις περιπτώσεις στην πάσχουσα περιοχή οι επιπτώσεις και στο υπόλοιπο σώμα είναι σημαντικές αν θεωρήσουμε το σώμα σαν ένα ενιαίο σύνολο. Για παράδειγμα η σκολίωση στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία, λόγω περιορισμού της κινητικότητας του θώρακα, ακόμα επηρεάζεται το πεπτικό σύστημα και το κυκλοφορικό. Σε τελική ανάλυση διαταράσσεται η υγεία του ανθρώπου

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι, εννοούν σαν σωστή στάση του σώματος • οι ώμοι πίσω,

 • το κεφάλι ψηλά, • το πηγούνι ψηλά
 • και η πλάτη επίπεδη.

Στην πραγματικότητα, σωστή στάση του σώματος είναι αυτή όπου διατηρούνται οι φυσικές καμπύλες. Η καλή στάση του σώματος βελτιώνει την κυκλοφορία και την αναπνοή, τονώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τις επιδόσεις στην άσκηση, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και επιταχύνει την επούλωση από τραυματισμό.

 

 • Αν η στάση μας είναι λάθος, έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική χρήση των μυών και επομένως σπατάλη ενέργειας.Είναι σαφές ότι όταν ο σκελετός έχει σωστή θέση,συντονισμένα λειτουργεί ομαλά.’Ενας καλά ευθυγραμμισμένος σκελετός σημαίνει ότι ελαττώνει σταδιακά την μυϊκή δραστηριότητα και έχει οικονομία ενέργειας.

 

 • Κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μοναδική περίπτωση και να θυμόμαστε ότι το σώμα μας είναι ένα σύνολο . Ποτέ δεν πάσχει μόνο αυχένας ή ο ώμος , πάσχει το σώμα σαν σύνολο.

 

 • Στόχος η εκγύμναση του σώματος με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς και την βελτίωση τυχών ασσυμετριών και αδυναμιών του σώματος.
 • Ο όρος ΄΄ιδανική στάση΄΄ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την στάση που αναλογεί σε μια ευθεία γραμμή όταν την παρατηρούμε απο το πλάι. Επιπλέον η στάση αξιολογείται απο την πρόσθια και την οπίσθια όψη της,εστιάζοντας στη συμμετρία του σώματος.
 • Όταν οι σπόνδυλοι είναι ευθυγραμμισμένοι, όταν δηλαδή καταργούνται οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης δημιουργείται ένταση και πίεση στους μυς, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.
Share this post

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

No products in the cart.